Sponsorverhaal: Sjoerd Stel en KickSports, meer dan alleen stoten en trappen.

“Ik wil tegen de gevaarlijksten ter wereld vechten. Dat heeft voor mij veel meer waarde dan een band of een beker.”

Jonge, ambitieuze mensen met een grote droom. Daar houden we van bij Light4U. We bouwen niet alleen aan onze eigen droom, maar vinden het ook geweldig anderen daarin te helpen. Dat is de reden dat we jonge sporters sponsoren, zoals de jonge motorcoureur Jayant Chote. Sinds kort steunen we ook talentvolle kickboxer Sjoerd Stel (18). Hij volgt een talentprogramma bij een bijzondere trainer, die -net als hij- ook aan zijn droom werkt.

Meer dan alleen stoten en trappen.

In sportschool KickSports in het Friese Oudehaske is het de hele dag een komen en gaan van jonge atleten. En ze komen er niet alleen om te sporten. Bij KickSports gaat het om veel meer. Ehsan Momenzadah (de trainer van Sjoerd) is niet alleen voormalig professioneel kickboxer, maar heeft ook jarenlange ervaring in sportonderwijs. Volgens hem is juist het pedagogische aspect in zijn coaching de sleutel om z’n atleten het beste uit zichzelf te laten halen: “Kijk, kickboxen is een enorm complexe sport. Je moet alle aspecten beheersen. Je kunt getalenteerd zijn op het gebied van stoten en trappen. Da’s prima. Je kunt een goede conditie hebben. Da’s ook prima. Maar bij kickboxen gaat het om samenhang van veel meer factoren. Zowel je conditie, techniek, discipline en mentale weerbaarheid moeten in orde zijn. Alles moet kloppen, wil je presteren.”

Van uitlaatklep naar rust.

Sjoerd traint nu zo’n twee jaar onder z’n hoede van Ehsan. Hij kan zich de eerste kennismaking nog goed voor de geest halen: “Toen ik begon, was het echt een uitlaatklep. Ik kon me helemaal afreageren op die bokszak, alles geven wat ik wilde. Op een gegeven moment kwam Ehsan naar me toe. Of ik even wilde sparren. Ik dacht toen nog dat ik wel zou winnen van hem, maar dat liep anders… haha. Maar ik gaf niet op. Vanaf die tijd ben ik steeds verder gegroeid. Als sporter, maar ook in mijn persoonlijkheid. Ik was misschien een beetje een moeilijke jongen, maar ik heb echt mijn rust in de sport gevonden.” Ook Ehsan herinnert de Sjoerd uit de beginperiode nog goed: “Het viel me meteen op dat hij de mentaliteit wel had: de wil om hard te trainen en het beste uit zichzelf willen halen. Maar alleen daarmee kom je er niet. Dus zijn we aan de slag gegaan met technieken en mental coaching. Mensen denken wel eens dat kickboxen draait om je tegenstander zo snel mogelijk knock-out slaan. Maar daar gaat het niet om. Tijdens een wedstrijd gaat het over zoveel meer. De ene keer moet je hard erin, dan weer indraaien, blokken, ontwijken, spelen. Je krachten verdelen is zó belangrijk in deze sport. Je moet echt leren doseren. Want als je niet oppast, ben je binnen 15-20 seconden leeg. Daarin moest Sjoerd nog veel leren. Hij was zo gretig, dat we hem echt moesten afremmen.”

Nooit naar de McDonalds.

Voor Sjoerd (ook magazijnmedewerker bij Light4U) is een speciaal schema samengesteld. Bij KickSports werken verschillende trainers, met elk hun eigen expertise. Ehsan is de man van het kickboxen, maar er zijn ook coaches die gespecialiseerd zijn in bijvoorbeeld voeding, mental coaching of fitness. Ehsan: “We coachen hem als team. Puur omdat je compleet moet zijn om de ring in de stappen.” Voor Sjoerd betekent z’n schema dat hij anders leeft dat de meeste van z’n leeftijdsgenoten: “Ik drink niet, ga niet naar feestjes of festivals, eet niet bij de McDonalds en maak het op zaterdagvond niet laat omdat ik zondagochtend weer moet trainen. Maar die discipline vind ik wel fijn. Het zorgt ervoor dat ik altijd energiek ben. Ik ben geen type dat zich ’s ochtends nog even omdraait. Ik ga er altijd voor. Ik wil naar de top. En daar moet ik dingen voor laten. Voor mij is dat geen enkel probleem. Juist omdat ik zo’n passie voor deze sport heb. En de steun van Light4U helpt me in belangrijke zaken, zoals uitgebalanceerde voeding en extra trainingen.”

Grenzen opzoeken.

Die passie heeft ervoor gezorgd dat Sjoerd zichzelf op de kaart aan het zetten is. Nu nog in de C-klasse, maar met uiteindelijk doel om in de A-klasse op profniveau te sporten. Daarnaast heeft hij nog een opmerkelijk doel: “Ik wil tegen de gevaarlijkste mensen ter wereld vechten. Dat heeft voor mij veel meer waarde dan een band of een beker. Ik ga waarschijnlijk van ze verliezen, maar de uitdaging maakt het juist bijzonder. Puur omdat ik dan meer moet doen dan ik eigenlijk al kan. Die grens bij mezelf op te zoeken, dat vind ik geweldig. Ik wil gewoon tegen de besten in mijn gewichtsklasse staan.” Die klasse is de midweight klasse. En dat betekent volgens Ehsan dat Sjoerd nooit een Badr Hari of Rico Verhoeven zal worden: “Dat zijn zwaargewichten. Meer dan 120 kilo, tegen de twee meter aan. Maar in de midweight klasse, tussen de 70 en 80 kilo, zou Sjoerd wel een rol kunnen spelen. Wist je trouwens dat dit een van de mooiste gewichtsklassen is? Met veel actie en een hoog tempo. Hier wordt echt volop gevlamd. Het zou heel mooi zijn als we met Sjoerd in een Glory zouden kunnen staan. Hij heeft trouwens al een voorproefje gehad, in Martini Plaza in Groningen. Drieduizend toeschouwers, een geweldige ervaring. Het is onze taak hem ook te bedienen met zulke wedstrijden, zodat hij de kansen krijgt die hij verdient.”

Kickboxen is teamwork.

Bij KickSports staat de kracht van de sport centraal. Ehsan wijst vanaf de koffietafel naar de ring: “Zie je dat jongetje? Heeft hier zonet z’n huiswerk gemaakt. Het is altijd mijn droom geweest een plek te creëren waar jongeren terecht kunnen. Niet zozeer om een vechter van ze te maken, maar om ze te laten ontdekken wie ze zijn. Waar ben je goed in? Hoe ga je om met ups en downs? Daarom sparren we niet alleen in de ring, maar ook daarbuiten. Sport helpt je jezelf te vormen.” Hij spreekt uit ervaring. Toen Ehsan 16 was, kwam hij als vluchteling naar Nederland. Met al een hele route achter de rug: Pakistan, Moskou, Charkov, Den Haag, Ede, Velp, Luttelgeest, Emmeloord en uiteindelijk Friesland. Hij sprak de taal niet, maar merkte dat kickboxen hem een identiteit gaf. Die ervaring geeft hij nu door: “Ik vind het geweldig om nu te mogen bouwen aan een community om onze sport heen. Sterker nog: ik vind dat zelfs belangrijker dan de sport zelf. Wat ons onderscheid? De pedagogische kant. Alle mensen die hier werken, zijn meer dan trainer. Ze zijn docenten, die voor hun vak hebben gestudeerd. En dat maakt KickSports anders. We helpen onze atleten de beste versie van zichzelf te worden. Kickboxen lijkt misschien een individuele sport, maar voor ons is het teamwork. Je kunt hier wel het mannetje zijn en iedereen in elkaar slaan, maar daar heb je niks aan. Jij niet en je tegenstander niet. Als je dat drie keer doet, wil niemand meer met je trainen. En dus sta je dan alleen. We hebben elkaar allemaal nodig om vooruit te komen. Zo bouwen we samen aan onze dromen.”

Functionele verlichting voor voldoende helderheid.
Het Floriade-terrein wordt doorontwikkeld tot een nieuwe groene stadswijk Hortus.…
Van ons allemaal, voor jou.
Je weet waarschijnlijk al dat we ervan houden te bouwen…
Juiste accenten voor de perfecte bite.
Een hamburger eten tijdens je break in Sugar City? Dit…